Chez Luti

Bed & Breakfast aan het Brielse Meer

DutchEnglishFrenchGerman

Oostvoornse Meer

Het Oostvoornse meer is bij uitstek geschikt voor de actieve vakantieganger, het is een geliefde bestemming voor windsurfers, duiksportliefhebbers maar ook onder vissers geniet het meer veel belangstelling, bij de strandjes zijn de oevers voor dagrecreatie ingericht en kunnen kinderen veilig zwemmen.

Wandelen op Voorne

Vlakbij de Maasvlakte, zo'n 30 km ten westen van Rotterdam, liggen de Voornse Duinen, ook wel Voornes Duin genoemd. Het is een van de jongste, maar zeker ook een van de meest waardevolle duingebieden van Europa. De duinen zijn heel kalkrijk en bestaan uit struwelen, duinmeertjes, moeras, stuifduinen, duingraslanden en bossen.

Wat de Voornse Duinen allemaal aan natuur in petto heeft, is te veel om op te noemen: onder andere zeldzame dieren als de zandhagedis en de Noordse woelmuis, meer dan 100 vogelsoorten waaronder blauwe reigers en de grootste kolonie lepelaars van Nederland, en meer dan de helft van alle Nederlandse plantensoorten, waaronder bijzondere als gentianen en parnassia.

In de duinen tussen Oostvoorne en Rockanje wordt - in tegenstelling tot veel andere duingebieden - geen drinkwater gewonnen, zodat de grond heel nat is. Daardoor kunnen vijf verschillende soorten orchideeƫn er prima gedijen. Kortom een paradijs voor natuurliefhebbers. De overheid hebben de duinen dan ook aangewezen als kerngebied van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS). Ook vanwege de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn wordt het natuurgebied beschermd.

Natuurmonumenten en de stichting Zuid-Hollands Landschap hebben in de Voornse Duinen tien wandelroutes uitgezet met veel uitkijkpunten en informatie over de omgeving. Nog meer informatie vind je in Bezoekerscentrum Tenellaplas en in De Duinhuisjes, een openluchtmuseum op de grens van Oostvoorne en Rockanje. Hier kun je een paar historische duinboerderijen bezichtigen die laten zien hoe keuterboertjes een eeuw geleden leefden en werkten.

Maasvlakte

De slufter is een hoog opgespoten duin met een weg erop. Het zandstrand is te bereiken via houten trappen. Het is een leuk strand om te vissen. Men hoeft hier niet ver te kunnen gooien om toch een leuk visje te vangen Hier op dit gedeelte wordt meestal goed vis gevangen. De te vangen vissoorten zijn: paling, zeebaars, tong, gul en botten.

De hoge branding zorgt ervoor dat de watersporters die van ruig water houden zich hier kunnen uitleven. Windsurfers, golfsurfers en kitesurfers zijn hier dan ook veel geziene watersporters. Ma

ar ook kanoƫrs kunnen hier hun hart ophalen. Doordat het water vrij ruig is, is het hier minder geschikt voor de echte beginnelingen. De zee is hier minder geschikt voor kleine kinderen, de golven zijn meestal vrij hoog en men moet rekening houden met een onderstroom. De reddingsbrigade is hier elk weekend aanwezig van half mei tot begin september.

Op het strand zijn de paragliders vaak actief, maar het strand is ook uitermate geschikt om heerlijk te zonnen of te wandelen.

030728oostvmeer2
dsc_7413