Chez Luti

Bed & Breakfast aan het Brielse Meer

DutchEnglishFrenchGerman

Brielse Meer

Aan de noordelijke rand van Voorne ligt het uitgestrekte recreatiegebied Brielse Maas. Dit gebied heeft heel wat te bieden. In de eerste plaats het meer zelf met al zijn haventjes voor de plezierjachten, de talrijke strandjes met geweldig veel mooie speelweiden, waar u van sport en spel kan genieten ook ligt er aan beide zijden een fietspad dat u van Oostvoorne naar Zwartewaal voert.

De vesting

Waar je ook Brielle (of den Briel, de historische benaming) binnenkomt, het oude centrum ademt de sfeer van vervlogen tijden. De vestinggordel van Den Briel heeft 9 bastions en 5 ravelijnen en is gerestaureerd tussen 1972 en 1975. Den Briel heeft in de loop van de 18e eeuw de voorzieningen gekregen die elke garnizoensstad had: de Provoost, een militaire gevangenis, de wapenopslag in het Arsenaal, de Infirmerie, die ook als militair hospitaal werd gebruikt en de Hoofdwacht van waaruit de wachten bij de poorten werden geregeld. In de oude vestingstad vindt u nog meer prachtige voorbeelden van bouwkunst. Brielle heeft zo'n 400 monumenten.

Vestingstad

Zo komt u in de vestingstad het voormalige stadhuis met de fraaie trapgevel, een voormalig weeshuis, het zeeliedenasiel en talrijke oude woonhuizen tegen. Grote blikvanger is de Grote of Sint Catharijnekerk. Als zovele kerken in het deltagebied bleef hij onvoltooid; alleen het driebeukige schip en een deel van de massieve toren kwamen tussen 1462 en 1482 gereed. In de toren van de kerk hangt een bijzonder carillon. Dit telt 47 klokken, waarvan er een aantal werd gemaakt door de beroemde klokkengieter Fran├žois Hemony.

Nadat de geuzen vrij makkelijk Brielle hadden ingenomen, begonnen zij met het vervangen van de Middeleeuwse stadsmuren door een moderne vesting. Dit proces van vernieuwing en vervanging zou duren tot 1713.

In dat jaar kwam de vesting tot voltooiing. De vorm is een ontwerp van de vestingbouwers Willem Paen (die werkte voor de Staten van Holland) en zijn beroemde evenknie Menno van Coehoorn (die werkte voor de stadhouder en de Staten-Generaal). Sinds 1713 is er weinig aan de vesting veranderd, waardoor de verdedigingswerken tot de belangrijkste overgebleven vestingwerken van Nederland behoren. Het is mogelijk om de wallen in zijn geheel rond te lopen en te bezichtigen. Naast de muren zijn er ook diverse gebouwen in de binnenstad die een militaire functie hebben gehad, zoals het arsenaal, de turfloods en de oude provoost (militaire gevangenis). Om de bouw van de vesting mogelijk te maken, hebben Paen en Van Coehoorn de afbraak gelast van een complete wijk in het zuidelijk stadsdeel. Tegenwoordig is in dit net buiten de huidige wallen liggende gebied een groene woonwijk.

Catharijnekerk

De Catharijnekerk is het grootste monumentale gebouw in Brielle. Naast de kerkdiensten, die er op zondag worden gehouden, biedt de kerk veel meer mogelijkheden. Tijdens het zomerseizoen kan het schitterende gebouw worden bezichtigd. Ook kunt u dan de toren beklimmen en genieten van het uitzicht over Brielle en omgeving. In de toren bevindt zich een beiaard, waarop regelmatig concerten worden gegeven. De kerk zelf is een prachtige plaats voor het houden van concerten. In de zomermaanden is er een serie orgelconcerten. Meer informatie over de Catharijnekerk vindt u op www.catharijnekerk.nl.

brielse meer
brielle
kerk